‘Buiten de schoolmuren, juist omdat we buiten naar binnen willen halen en andersom’
Studenten van Cibap (opleiding Specialist Schilder, Hout & Design en Fabrics & Design) nemen op 6, 7 en 8 november De Fabriek in Gerrits Tuin over en exposeren er meer dan 20 werken. Hoe, waar, waarom en wat? Daarover vertellen Jurjen Schotanus en Gitta Kummeling ons meer. Jurjen is docent bij Cibap en Gitta is één van de studenten die haar werk zal exposeren.
Komende week gaan studenten van verschillende opleidingen van Cibap exposeren in De Fabriek in Gerrits Tuin. Hoe zijn de werken voor deze expositie ontstaan?
Jurjen: “Bij Cibap werken we in projecten, periodes van 10 weken. Ze zijn voor dit project en deze expositie geïnspireerd door werk uit het Rijksmuseum. Daar zijn we ook met elkaar naartoe gegaan voor een bezoek en een workshop, in samenwerking met het Rijksmuseum. De studenten Fabric & Design en Hout & Design kregen een workshop Dutch design in de Gouden Eeuw, de studenten van de opleiding Specialist Schilder hebben een workshop Patronen gevolgd. Op basis daarvan zijn de studenten gaan brainstormen, onderzoeken, creatieve processen zijn erop losgelaten en op basis daarvan zijn objecten en schilderingen gemaakt.”
Deze expositie vindt buiten de schoolmuren plaats, in De Fabriek in Gerrits Tuin. Waarom is er gekozen voor deze locatie?
Jurjen: “VanWonen heeft een hele toffe locatie met Gerrits Tuin. Wij zijn daar al een aantal keer geweest en hebben daar ook al een project gedaan. Voor deze expositie werken we ook weer samen. Buiten de schoolmuren, juist omdat we buiten naar binnen willen halen en andersom. Projecten moeten bij ons zo realistisch mogelijk zijn, in verbinding met het bedrijfsleven waar de studenten zelf in de toekomst ook in terechtkomen. Donderdag wordt de expositie bezocht door experts uit het bedrijfsleven. Zij gaan kijken of het gemaakte werk en wat wij doen in het onderwijs aansluit op het bedrijfsleven en andersom, met het oog op vaardigheden en ontwikkeling. Op vrijdag komt Merel Brugman, de opdrachtgever zelf, het gemaakte werk bekijken. Zij is hoofd educatie bij het Rijksmuseum.”
Gitta, jij zit in het derde jaar van de opleiding Fabric & Design, waar houden jij en jouw medestudenten zich mee bezig?
Gitta: “We krijgen heel veel kennis over verschillende materialen. Daarvoor hebben we techniek- en projectlessen. In de technieklessen leer je de technieken kennen, zoals leerbewerking en weven. Alles wat je kunt doen met stoffen of leer. Ook krijgen we wekelijks lessen over andere materialen zoals edelstenen en hout. We werken veel samen met de studenten van de opleiding Hout & Design. Je hebt overleg met elkaar en je krijgt feedback van medestudenten, zo leer je weer van elkaar.”
Wat ga jij volgende week exposeren in De Fabriek in Gerrits Tuin?
Gitta: ”De opdracht van het Rijksmuseum was om iets te ontwerpen voor op tafel of om iets in op te bergen. Er gaat een heel ontwerpproces aan vooraf. We hebben een werk uit het museum uitgekozen. Met dat werk moest je verder gaan associëren. Je moest bijvoorbeeld alles opschrijven wat je zag in het werk, waardoor je uitkomt op nieuwe woorden. Ik heb een heel abstract kunstwerk uitgekozen. Op basis van dit schilderij koos ik voor het concept ‘samensmelten’, waarbij twee of meer materialen samenkomen tot een geheel, omdat in het schilderij alles heel erg met elkaar samenhing. Uit mijn onderzoek kwamen weer drie associaties: een sterk geraamte, lichtdoorlatendheid en samenkomen. Mijn werk is een tafellamp geworden, die bestaat uit vier houten poten waartussen textiel is gespannen. Het geeft een heel mooi sfeergevoel en beeld. De lamp vertaalt goed het idee van het samenkomen van meerdere materialen.”
Jij zit nu in het derde jaar van de opleiding, volgend jaar het examenjaar, wat wil je daarna gaan doen?
Gitta: “Na deze opleiding wil ik naar de Design Academy in Eindhoven, ik wil graag verder studeren. Ik denk altijd zolang je je wilt blijven ontwikkelen, vind je vanzelf iets wat bij je past. We zijn er nog niet, maar we komen er wel.”