“Het plezier in het maken van kunst is voor mij net zo belangrijk als het resultaat”

04 oktober 2019

Nieuwsbericht

Studio Kleurenwereld organiseert in De Fabriek in Gerrits Tuin creatieve workshops voor volwassenen. Je kunt aanschuiven voor bijvoorbeeld mandala’s tekenen, schilderen of gewoon een kopje koffie of thee. De aanschuifateliers worden geleid door Anneke. Zij organiseert al jaren aanschuifateliers in Zwolle en sinds kort dus ook in Gerrits Tuin.  

Voor wie nog nooit van het woord aanschuifateliers heeft gehoord, wat organiseer jij precies in Gerrits Tuin en waarom ben je daarmee begonnen?

“Ik organiseer al heel lang aanschuifateliers op verschillende plekken in de stad en nu sinds begin september in Gerrits Tuin. Ik had van deze plek gehoord en het leek mij een hele leuke, toegankelijke plek om iets te gaan doen met een atelier. Toen de loods er kwam te staan, werd de plek nog geschikter voor een aanschuifaterlier. Een aanschuifatelier is een atelier zonder vaste groep. Het is open en toegankelijk voor iedereen. Je hoeft nergens lid van te worden, hebt geen eigen atelier nodig en geen opleiding. Het plezier in het maken van kunst is voor mij net zo belangrijk als het resultaat. Ik wil anderen enthousiast maken voor creatief bezig zijn. Iedereen kan contact maken met elkaar en van elkaar leren. Ik word heel blij van leuke buurtinitiatieven bedenken. Ik heb alleen maar een lege plek, pand of ruimte nodig en ik bedenk wel iets.”

Wat kunnen we verwachten van de workshops?

“Het zijn creatieve workshops, met verschillende materialen. Het liefst wil ik dat deelnemers hun eigen talenten en kwaliteiten ontdekken en daarmee aan de slag gaan. Ik ken iemand die al meerdere jaren aanschuift bij mijn aanschuifateliers met een enorm talent voor tekenen, dat is gewoon een kunstenaar. Alleen hij heeft er nooit tijd voor gehad. Een aanschuifatelier stimuleert hem om iets met zijn talent te doen. Hij maakt er tijd voor, hij krijgt reacties van de anderen en praat met andere mensen over het werk. Ik wil stimuleren dat mensen hun eigen talent en passie ontdekken en daarmee aan de slag gaan. Voor ieder aanschuifatelier bedenk ik een workshop, maar het is niet verplicht daar aan deel te nemen. We hebben bijvoorbeeld moodboards gemaakt, stenen beschilderd en komende week gaan we mandala’s tekenen. Dat is puur ter inspiratie. We beginnen altijd met een kopje koffie of thee en daarna gaan we aan de slag.

Je doet dit al een aantal jaar, wat wil jij betekenen en bereiken met de aanschuifateliers?

“Ja, ik doe dit nu al vijf jaar op verschillende plekken in Zwolle. In een loods, een stadstuin, een leegstaande kerk en een antikraakpand. Ik merk dat het in beweging zet, ook inwoners die weinig kunnen doen of ondernemen door een bijstandsuitkering of een burn out bijvoorbeeld. Het is heel laagdrempelig en iedereen kan aanschuiven. Ik wil graag nog meer Zwollenaren bereiken, bijvoorbeeld die in de wijk wonen, nieuwsgierig of gepensioneerd zijn en graag overdag creatief bezig willen zijn. Iedereen is welkom!”


Wat brengt het jou persoonlijk? Met wat voor gevoel vertrek jij na een aanschuifatelier?

“Ik ga altijd weg met een goed gevoel. Ik ben met mijn passie bezig en kan anderen blij en enthousiast maken. Het is heel laagdrempelig, mensen mogen gelijk aan de slag gaan, maar ook gewoon praten met elkaar en koffie drinken. Ik vind het heel leuk om op bijzondere plekken waar ruimte is, met creativiteit bezig te gaan. Dat is ook één van de charmes van de aanschuifateliers: de bijzondere plekken waar je iedere keer weer terecht komt. Ik vind het goed dat er in Gerrits Tuin ruimte is voor dit soort soort initiatieven.”

Alle dinsdagochtende in oktober is er een aanschuifatelier in Gerrits Tuin, van 10.00 uur tot 12.00 uur. De kosten zijn € 2,50 per keer, dit is een onkostenvergoeding voor het materiaal. Koffie en thee is gratis. Tijdens het aanschuifatelier is er plek voor maximaal 10 personen. Aanmelden vooraf is niet nodig, maar vol is vol. Je bent van harte welkom!

Deel dit artikel: