Interview met kostuumontwerpers Bert Feddema en Reinbert Kruse

16 augustus 2019

Nieuwsbericht

Bert Feddema en Reinbert Kruse zijn geen onbekenden meer in Zwolle. De kostuumontwerpers ontworpen en maakten de afgelopen jaren voor verschillende Zwolse theatergezelschappen de kostuums.

Bert: “Wij zijn in Zwolle begonnen bij The Young Ones. Eerst Reindert alleen, later ben ik hem daarbij gaan helpen. Vorig jaar hebben we de kostuums ontworpen en gemaakt voor De Wilde Deerne van de Zwolse Stadsproductie en het jaar daarvoor voor Operatie IJssellinie van Theatergroep De Jonge Honden. Dat was de eerste keer dat we met Jolmer en Theatergroep De Jonge Honden samenwerkten. Voor VERZAND werken we voor het eerst samen met Theater Gajes.

VERZAND wordt in een hele korte tijd gemaakt. Jullie zijn er sinds een paar weken bij betrokken. Hoe begin je aan zo’n maakproces?

Reinbert: “We beginnen met een gesprek met de regisseurs. Zij hebben een richting gekozen waar ze naartoe willen. Jolmer en Maartje dachten voor de kostuums in VERZAND aan historisch met een moderne twist. Dan gaan wij daarmee aan de slag.”

Bert: “Het is heel belangrijk om de personages te leren kennen aan het begin van het proces. De karaktereigenschappen van de personages ga je namelijk ook in de kostuums terugzien. Maartje heeft alle personages met karaktereigenschappen aan ons voorgesteld. We beginnen meestal met het kiezen van een kleur. Het decor bestaat voornamelijk uit zand, dus daarom hebben we gekozen voor het gebruik van felle kleuren voor VERZAND. We maken de eerste schetsen en gaan daarmee weer terug naar de regisseurs.”

Jullie krijgen gelukkig hulp van veel vrijwilligers in het geïmproviseerde naaiatelier in het Perrontheater en werken met hen iedere dag samen aan de kostuums.

Reinbert: “We werken met enorm veel vrijwilligers, anders zouden we dit nooit afkrijgen. Dit deden we voor het eerst bij The Young Ones en hebben we ook voor de kostuums van Operatie IJssellinie gedaan. Als er een nieuwe productie aan de horizon verschijnt, maken we een groepsapp aan en inventariseren we wie er mee kan helpen. In die groep delen we tijdens het maakproces ook foto’s van bijvoorbeeld een doorpas, waar niet iedereen bij kan zijn. Zo houden we iedereen op de hoogte.”

Over een paar dagen gaat VERZAND in première, waar ligt voor jullie nu de focus op?

Bert: “Op dit moment zijn we eigenlijk nog druk met alles. We hebben nog nooit eerder een productie als VERZAND in zo’n korte tijd gedaan. We hebben vijf weken, normaal doe je een productie van deze omvang in acht weken en dan heb je het nog druk op het einde.” Reinbert: “We zagen dit project zitten doordat er zoveel vrijwilligers wilden komen helpen. Als zij niet konden, op vakantie zouden zijn of geen zin hadden, dan ga je op een heel andere manier ontwerpen. Dan ga je veel meer stylen, kledingstukken kopen en kostuums huren, maar dat vinden we eigenlijk minder mooi. Dankzij de hulp van vrijwilligers kunnen we echt unieke stukken maken.”

Deel dit artikel: